dimecres, 24 d’abril del 2013

Recerca i Gestió d’imatges als Museus Online



Quan busquem imatges, ja sigui per l’estudi de l’art, pels nostres treballs d’investigació o per analitzar obres iconogràficament, el primer recurs és fer la recerca a Google Imatges.
La gran quantitat d’imatges que ens apareix, que de vegades no tenen res a veure amb el que cerquem ens pot fer desistir. La recerca avançada permet filtrar per tamany, format i fonts, però tot i així, és probable que ens costi trobar exactament el que busquem, o en cas de trobar-ho, poder confirmar que realment l’autor i l’obra que se’ns indica correspon a la nostra recerca i que aquesta està reproduïda de forma fidel.

Per a fer un recerca més segura és millor acudir als museus que contenen l’obra en qüestió, o en el cas de l’arquitectura, a la documentació que hi fa referència.

Si no tenim localitzat en quin museu o arxiu es troba l’obra, podem recórrer a Google Art Project, al que cada cop hi ha més museus adherits, i del qual explicarem el funcionament en una propera entrada en aquest blog. No és l’únic recurs, per esmentar-ne alguns altres: Web Galery of art, Your paintings, que recull tot el patrimoni britànic, o en castellà per exemple Ciudad de la pintura que aplega 120.000 obres classificades per autors, estils, etc. Un altre base de dades és Wikimedia Commons


Hi ha molts més cercadors i fins i tot a llocs com Pinterest podeu trobar obres, a la categoria Arquitectura i Art, on persones acreditades o entitats han penjat imatges. I també a Flickr, on els museus hi tenen comptes.


Un altre opció és anar a buscadors particulars, de temàtica específica, per exemple: Velazquez, Essential Vermeer, etc. El llistat és infinit i en cada cas caldrà buscar per autor, estil, època, tècnica... o combinar possiblitats.

A la majoria d’aquests buscadors podem copiar o descarregar-nos les imatges, però si sabem el museu on es troben és recomanable acudir a la web oficial, perquè la resolució i la diversitat de tamanys sempre serà més òptima. La majoria de museus online permeten descarregar imatges, sobretot per ús acadèmic o particular. Hi ha museus que no tenen ben organitzada  ni la classificació, ni la recerca d’obres , però això ja serà motiu de comentari en una entrada posterior. 

Ens centrarem aquí, per il·lustrar la gestió d’imatges en dos museus modèlics pel que fa a la seva interacció online :  BritishMetropolitan

Apart de l’opció Copy Image que podem fer en pràcticament en tots els museus online,  un cop hem trobat l’obra que buscàvem, al British també es pot demanar la imatge,  l’envien  gratis al teu correu, i la única limitació és la capacitat que aquest admeti. 



Aquesta imatge de Piranesi, per exemple, ens ha estat enviada, prèvia demanda, des de el British Museum al nostre correu de la URV, amb els següents aclariments:


 If the image is not of high enough quality, we recommend you commission new photography, which will be of a guaranteed high quality. You can find out more about commissioning new photography here: http://www.britishmuseum.org/join_in/using_digital_images/commission_photography-1.aspx or contact sales@bmimages.com for more information."


 Al Met hi ha una eina molt interessant, MYMET, que permet anar emmagatzemar les imatges, a mida que es van trobant i descarregar-les en HD, amb un botó habilitat baix a la dreta. El més aconsellable és perdre una mica de temps en averiguar quines eines i possibilitats ofereix cada museu i els recursos dels social media per descarregar imatges.



I per acabar, una recomanació: si el que ens interessa és la iconografia, destacar la página de l'Institut Warburg, una base de dades d’obligada revisió per a qualsevol historiador de l’art. Una visita, on apart de poder fer la recerca que ens interessa, val la pena investigar, i explorar- la com si fos una aventura, la de l'apassionant món de l'art.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada