dimecres, 27 de març del 2013

Aproximació a l’art des de les Visites Virtuals

“Amb els diversos mètodes de la seva reproducció tècnica han augmentat tan àmpliament les possibilitats d’exhibició de l’obra d’art (...) i avui, la preponderància absoluta del seu valor expositiu fa d’ella un fet amb funcions noves (...)”.
Walter Benjamin. L’obra d’art en l’època de la seva reproductibilitat tècnica. 1936.

Walter Benjamin ja al 1936 ens avançava el que podia succeir gràcies a les noves tecnologies aplicades a l’àmbit de l’art. Per ell, l’obra perdia valor artístic, la seva funció cultual, única, irrepetible, en tant que guanyava valor expositiu i s’aproximava a les masses. Avui dia aquestes premonicions de l’estètic alemany ens són ben properes. Podem trobar-nos d’acord o no en les seves afirmacions generals, però, sigui com sigui, les noves tecnologies aplicades a l’àmbit de l’art aproximen les obres a tothom.  

Per a que aquesta aproximació sigui possible fa temps que podem trobar les imatges de les obres d’art a la xarxa. No obstant, en els darrers anys, molts museus d’arreu del món permeten la possibilitat de realitzar visites virtuals dins les seves pàgines web, un avenç que ens endinsa encara més en l’entorn físic de l’obra. 

Per visitar els museus on-line no cal fer llargues cues ni moure’s de casa, únicament necessites un ordinador, connexió a internet, un programa de visualització com el Real One, el Quick o el Windows Media Player  i moltes ganes de conèixer.

Però, què és una visita virtual i què ens pot aportar?

Primerament senyalar que una visita virtual a un museu és un recorregut per les diferents sales de l’edifici mitjançant la visualització de fotografies i panoràmiques en 360º.  No obstant, visites virtuals n’hi ha de molts indrets, no només museus, que poden ser de gran interès per a l’estudi històrico-artístic.
Així doncs, si no s’ha tingut la oportunitat de visitar el Museu del Louvre de París (un  dels més visitats on-line) entre molts d’altres, la visita virtual des de la pròpia pàgina web del museu permet un recorregut per aquests sense la necessitat de moure’s de casa. Trobem un exemple en el següent enllaç: Museu del Louvre. A banda, permet accedir a diferents sales i aproximar-se a quadres, pintures, escultures o fins i tot monuments situats als carrers d’una ciutat per tal de realitzar més proper el seu estudi, o simplement amb un interès merament visual o de curiositat.
És evident que no es tracta d’una visita comparable a les impressions i sensacions que pot suscitar la visita presencial, però ens aproxima a obres que és possible que al llarg de la nostra vida no puguem visitar, a l’hora que permet la preparació de viatges i recorreguts amb antelació o la realització de diferents tipus de treballs si no tenim la proximitat física de l’obra. D’altra banda, destacar, que l’accés és gratuït, sense limitacions de temps ni d’horaris. El museu virtual no té hora d’inici ni de tancament.
Un bon exemple de com seria una visita virtual, el trobem al següent vídeo on explica el funcionament d’un museu o galeria d’art interactiva en 3D.


Abans de centrar-nos en les visites virtuals dels diferents museus que es troben a Catalunya, on centrarem l’exposició, cal destacar que des de  la pàgina web de la Subdirecció General de Museus Estatals, podem accedir a les visites virtuals i exposicions temporals d’alguns dels diferents museus de tot l’estat.

Centrant l’àmbit a Catalunya, no trobem només a la xarxa visites on-line de les diferents sales de museus, sino també de diferents obres situades a l’aire lliure. A continuació trobarem alguns exemples que poden ser de gran utilitat.

Es tracta d’una visita virtual parcial, ja que hi ha moltes sales i objectes de la casa que no apareixen. No obstant, permet fer-nos una idea de com era l’ambient que respiraven Gala i Salvador Dalí en aquest indret del nostre territori. Trobem una vista general de l’exterior de la casa, l’estudi de Salvador Dalí, la sala Groga, la sala Oval, el dormitori de Gala i Dalí, el menjador d’estiu o la piscina.
Cal destacar que alguns dels indrets que podem observar a través d’aquesta visita virtual no es mostren com a imatges en moviment, que podem rotar en 360º, sino que son simples fotografies. Això succeeix, per exemple, pel que fa a l’exterior de la casa. Altres, no obstant, si corresponen amb el que entenem per visita virtual com a recorregut virtual, com poden ser les imatges de la piscina o la sala Oval.

Visita on-line des de diferents punts del santuari en imatges de 360º, amb una petita explicació introductòria del punt on ens trobem. Podem observar, per exemple, el Claustre Gòtic, la Plaça de Santa Maria, el mirador de la Plaça, entre molts altres. 

Dins la pàgina web del museu Arqueològic de Catalunya, trobem l’enllaç a diferents visites virtuals de diversos indrets molt importants històricament a la regió de Catalunya.
Entre molts d’altres, trobem una visita virtual amb 24 vistes panoràmiques i diverses restitucions hipotètiques, com indica la pàgina, d’Olèrdola, el primer poblat fortificat d’inicis de l’edat fel ferro, però també amb elements d’època romana, altmedieval, preromànica i romànica.
Museu Comarcal d'Urgell, visita virtual per les diferents sales nobles de Cal Perelló.
Permet realitzar un recorregut virtual en 360º per les diverses sales nobles del Museu Comarcal de l’Urgell, al casal urbà de Cal Perelló.
Es tracta de la casa on habitava una família benestant de terratinents de la Catalunya Occidental que hi va viure des de 1800 fins al 1936.

Com veiem, el ventall és molt ampli i la seva utilitat, diversa. Són molts els vídeos que trobem, d’altra banda, a youtube, i cerquem en castellà. O al següent enllaç si ampliem la recerca en anglès.

De tal manera que no només podem aproximar-nos a l’art cercant a les pàgines web dels diferents museus d’arreu, sinó també amb una simple recerca avançada en un dels portals més coneguts per visualitzar vídeos de tot tipus.

Així doncs, la visita virtual aproxima a l’indret i pot despertar la curiositat de la persona situada rere la pantalla i animar-la a realitzar la visita en directe i amb tots els sentits. Només cal curiositat, una mica de temps i moltes ganes de veure com les noves tecnologies ens duen les obres al nostre escriptori.  


1 comentari: