dimarts, 19 de març del 2013

Museu d’Art Modern de Tarragona



Tarragona és una ciutat amb un ampli patrimoni històric, culturalment molt rica i que disposa d'una quantitat important de museus. En aquesta entrada analitzarem els recursos virtuals de la pàgina web del Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT)
 
Aquesta pàgina pot ser consultada en diversos idiomes, l’inicial és el català però s’hi pot accedir en castellà i en anglès. Atorga, així mateix, la localització del museu i la possibilitat de realitzar visites en grup. 

Fent un primer cop d’ull sembla una web de fàcil utilització ja que la seva estructura està ben organitzada. Per començar, si ens endinsem en la secció del “MAMT” ens dóna molta informació sobre la seva història, quan es va fundar, perquè el van crear i on, etc. 

Així, ens assabentem dels seus serveis i de la seva  disponibilitat al públic. Una curiositat és la digitalització d’un  recull anual de premsa  amb notícies del museu i d’una memòria de les activitats que  ens brinda des del 2005. Però sens dubte, el més interesant ho trobem a l’apartat de “Les Col·leccions” on disposem en ordre alfabètic de totes les obres que conté el museu. Les obres fotografiades vénen acompanyades d’una fitxa tècnica, la qual cosa ens permet realitzar consultes en línia que aporten comoditat a l’hora de treballar amb peces del museu. Per finalitzar aquesta secció posa a servei del visitant una documentació digitalitzada per garantir el bon funcionament del museu. 

Podem accedir també a l’apartat “Exposició permanent” on trobem abundant informació sobre els autors i les obres que podrem trobar sempre a les sales del museu. Cal destacar la gran quantitat de fotografies que el museu posa a la nostra disposició de manera virtual en aquest espai. 

D’altra banda, podem tenir accés també a la secció “Exposició temporal” on el museu fa un recull de les exposicions itinerants que han passat per la seva galeria, les que es poden veure en l’actualitat, així com les futures exposicions temporals confirmades.
Retornant a la pàgina inicial, amb un clic al MAMT pedagògic, accedim a un apartat que ens permet conèixer millor les obres del museu. Dóna molta informació sobre les jornades que ha tingut el museu, les seves activitats, les participacions externes, així com un mapa web per tal de que la recerca a la pròpia pàgina web sigui més fàcil. Trobem en aquest apartat una gran varietat d’imatges per il·lustrar les explicacions, així com enllaços a les pàgines de difusió del museu. 

D’aquesta manera trobem un accés al seu Facebook, o a Flickr.
És destacable l’aplicació per als més petits que trobem a “Aprenem jugant” on es pot interactuar amb el Tapís de Miró realitzant diferents jocs i apropant l’art als més petits. 

La pàgina web del MAMT disposa d’un recurs que no totes les webs d’institucions disposen: la “Visita Virtual”. En ella, podem veure totes les instal·lacions en 3D, sense haver d’anar al museu personalment. És un recurs que poc a poc van incorporant els museus d’arreu, però que no sempre trobem. Per exemple, el Museu d’Història de Tarragona o el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona,  no disposen d’aquest gran avantatge.
Aquesta aplicació està presentada amb molta simplicitat i permet accedir de manera directa a l’estància on vols anar sense haver de fer el recorregut de tot el museu. Pel que fa a les imatges, destacar que són nítides i donen l’oportunitat de passejar arreu del museu a través de la xarxa. 

I finalment, desprès de tot el recorregut virtual, pots adquirir a través de la botiga en línia diversos souvenirs. 

També cal destacar la participació del museu a les xarxes socials com Facebook o  Twitter. A banda d’aquestes dues conegudes xarxes, disposa també de pàgina a YouTube on es poden penjar vídeos d’art, documentals  o qüestions referents al  museu.

Com veiem, es tracta d’una pàgina molt completa que deixa al visitant interactuar, investigar, i fins i tot compartir, buscar, comentar o comprar fotografies de la seva Galeria Virtual a través del següent enllaç:  http://www.flickr.com/photos/mamtpedagogic/ .  

I sempre, evidentment, si desprès d’aquest recorregut per la pàgina web del Museu d’Art Modern de Tarragona, no has trobat el que buscaves o se t’ha obert la curiositat per veure-ho amb els cinc sentits, sempre pots anar-hi personalment!

1 comentari: