dilluns, 13 de maig del 2013

El Prado Online

El Museo Nacional del Prado és sens dubte un dels museus més importants del món. Obert com a tal  l’any 1819, comptava en aquell moment amb 311 pintures. Les seves col·leccions han anat incrementant-se des de llavors  gràcies a l’afany de diferents reis, com Carles V, així com les aportacions d’altres museus com el de La Trinitat. També ha augmentat el seu patrimoni per les donacions de particulars. Des de la seva fundació segueix adquirint obres, per les seves col·leccions. 
La pàgina web del Museo ens ofereix informació detallada des de diferents àmbits de les col·leccions, de gèneres artístics, històrics, pictòrics, arts decoratives, etc. 
I també dóna informació de les exposicions temporals, podem saber quines s’estan fent en aquest moment, les properes o un històric de les anteriors.

Podem saber les exposicions que es fan a altres llocs amb els fons artístics del Prado. La institució interessada per la difusió de l’art, i per mitjà dels recursos multimèdia ens dóna la oportunitat  d’accedir d’una manera virtual a les seves obres.

Les àudio-guies, i les dedicades als  nens realitzen d’una manera didàctica i senzilla un recorregut per diferents obres, explicant des de l’autor fins a la seva interpretació, sempre amb un llenguatge de fàcil comprensió pels nens. També disposa de diferents jocs, com puzles o diferents activitats  per aguditzar l’observació de les obres d’art entre els més petits. Les signo-guies donen el mateix serveis però adaptat per a persones amb discapacitat auditiva.
A la galeria online actualment en procés d’ampliació, podem trobar fins a 6.000 obres on hi ha tota la informació sobre elles.

Des de l’abril existeix l’App oficial, amb un total de 400 obres que poden ser consultades:
 
Una altra manera d'estar al dia de les noves exposicions i conferències és a través del twitter i del facebook, o al youtube. Des de Google Earth podem fer una visita virtual al exterior del museu i també a l’interior, i veure fins a 14 obres del Prado, clicant damunt s’obrirà informació de cadascuna d’elles. 

Des de l’any 2012 el museu té una web dedicada exclusivament a Goya. Aquesta pàgina sobre el pintor aragonès ens ofereix un recorregut per la seva extensa obra, pintures, dibuixos, gravats, estampats i documents, donant-nos la informació tècnica i històrica, fins un total de 1000 entrades.

Pel que fa als quadres de l’artista trobem una fitxa tècnica, un comentari històric, la bibliografia utilitzada, el procés creatiu, la ubicació a la sala així com les obres relacionades.
 
Els dibuixos estan ordenats per àlbums, diferenciats per llocs, com de Sanlucar, Madrid, Burdeos o per temes: inquisició, visions d’Espanya. De cada dibuix podem accedir a les seves dades. Les estampes també estan dividits per temes: tauromàquia, capritxos, desastres de la guerra, entre d’altres. 

A banda de la biografia de l’autor, el Museo ens ofereix un biblioteca digitalitzada amb totes les obres escrites sobre el pintor, al catàleg de la biblioteca podem buscar, per autor o matèria, l’obra que ens interessi que faci referència a Goya.

El Museo del Prado està a l’avantguarda pel que fa a les noves tecnologies, posa a disposició dels usuaris tota mena de recursos online, es pot està informat de les novetats, a través de les xarxes socials o de la seva pàgina web, la qual dóna moltes possibilitats. Sense oblidar-nos del seu afany per la divulgació del seu fons artístic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada