dilluns, 20 de maig del 2013

Exposicions temporals


Aquesta entrada la dedicarem a parlar sobre les exposicions temporals, un espai que gairebé trobem a tots els museus. Tenen un caràcter efímer i consisteixen en exposicions d’obres d’art al voltant d’un fil unitari basat en un artista o en una temàtica concreta, i amb la característica essencial d'una limitada duració d’aquestes.

Actualment en trobem una àmplia i interessant oferta arreu de la península, a continuació n’esmentarem alguns exemples, cadascun dels quals ens transmet sensacions molt diverses i amb motius diferents.

En primer lloc, us presentem les dues exposicions temporal que podem visitar avui en dia al MNAC, la primera és l’obra de José Ortiz Echagüe (1886-1980) que estarà exposada des del 15 de març de 2013 al 21 de juliol de 2013. El seu treball ens transporta al 1909 fent un reportatge aeri retratant a l’exèrcit espanyol i també s’hi reflecteix la vida a peu de carrer. Dins de l’enllaç adjuntat podreu gaudir de l’explicació que ens fan des del MNAC amb la col·laboració del Museu de la Universitat de Navarra. La segona exposició titualda “La batalla de Tetuan' de Fortuny. De la trinxera al museu”, estarà oberta des del 19 de abril de 2013 al 15 de setembre de 2013 amb Francesc Quílez i Jordi A. Carbonell com a comissaris. Aquesta creació basa el seu contingut en profunditzar sobre l’obra de Fortuny i el que aquesta ha simbolitzat per a la nostra història. També es dedica un apartat a l’obra de Dalí que versiona sobre la mateixa temàtica.
A la ciutat de Barcelona trobem dos llocs més: la Sala d’Exposicions Temporals de la Pedrera, inaugurada al 1992, ha inclòs obres tant diverses com icones russos, l’estampa japonesa, obres de Kandinsky, Rodchenko, Dalí, entre molts d’altres, ara mateix hi podem veure l'obra del fotògraf Chema Madoz; i el Museu Egipci on també s’hi fan exposicions temporals de caràcter històric com la que actualment s’està exposant; Tutankhamón. Historia de un descubrimiento que romandrà oberta fins al 31 de maig d’aquest any 2013.


Per últim, i per sortir una mica de l'àmbit català, farem menció de l'exposició del British Museum anomenada "Life and death, Pompeii and Herculaneum" que romandrà oberta per a tots aquells que vulguin fins al 29 de setembre del 2013.
Així doncs, i per concloure amb aquesta entrada, creiem que era necessari dedicar una publicació a explicar i mencionar algunes d’aquestes exposicions temporals, ja que són un atractiu que molts visitants tenen en compte a l’hora d’anar a qualsevol museu, ja que la majoria tenen una sala especialitzada en exposicions d’aquest tipus. La seva existència l’alimenta el saber que malgrat conèixer bé un museu, sempre et pot sorprendre amb aquest tipus de treballs que els enriqueixen i així poder gaudir altra vegada de les exposicions permanents que potser ja no recordem tant bé quan anem a visitar algun dels museus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada