dijous, 16 de maig del 2013

Pàgines web deficitàries

Segurament a molts de nosaltres ens ha passat que quan hem intentat cercar una obra d’art en la pàgina web d’un museu, hem trobat dificultats per trobar-la o bé la informació era escassa. Ens trobem doncs, davant del cas d’una pàgina web deficitària.

Per què passa això?

Hi ha diverses raons per les quals aquestes pàgines queden obsoletes. Una de les causes pot ser que el museu en el que realitzem la recerca es troba en un territori en conflicte o bé en un país subdesenvolupat, amb pocs recursos. Entre aquests casos trobem: Àfrica, Amèrica Llatina, el Pròxim Orient, etc. Un exemple més concret seria el d’Ankara, capital de Turquia, que actualment es troba en conflicte polític i militar amb Grècia pel territori de Xipre; amb els armenis que busquen la seva independència i amb els kurds per la mateixa raó. Aquest és l’enllaç del Museu Arqueològic d’Ankara.


O bé perquè simplement el museu ha descuidat la pàgina i no l’actualitzen amb freqüència, com va passar a la Comunitat Valenciana amb el Museu del Carme, el Museu de Belles Arts de València, el Museu de Prehistòria o el Museu d’Història de València.

Totes aquestes causes poden provocar la pèrdua dels potencials visitants, especialment els turistes, que planifiquen la seva estància prèviament a través de la consulta de les pàgines, ja que, la informació és obsoleta i en molts casos no disposen de venda d’entrades per la Xarxa.

En contraposició, des de fa 17 anys es celebren els Webby Awards, que premien als millors espais web i als millors treballs digitals. Aquests premis es divideixen en diverses categories: art, associacions, navegabilitat, blog cultural, newsletter i innovació i experimentació.
Els guanyadors van ser: en la categoria d’ Art The Creator Project; en la d’Associacions Curate your own experience; en Navegabilitat per Clouds over Cuba; en Blog Cultural el premi va ser per Mental Floss; en la Newsletter per Art Space; Innovació i Experimentació per The silent history.

També estan els premis Museum and the Web, que premien a els millors projectes digitals museístics i tenen les següents categories: multimèdia, educació, exposició digital, millor web professional, col·lecció online, millor projecte d’un museu petit i millor aplicació mòbil.

Els premiats han estat: en la categoria de Multimèdia el Museu Contemporani d’Austràlia amb una aplicació per l’IPad; en Educació ArtNC; en Exposició Digital The Gallary of Lost Art; en la categoria de millor Web Professional The Bliki; en Col·lecció Online Cooper-Hewitt Online Collection; en millor Projecte d’un Museu Petit TXTilecity i en millor Aplicació Mòbil Sound Uncovered.

Podem concloure que a l’hora de realitzar una recerca en un museu ens trobem davant l’opció que no trobem el que realment cerquem i poder haguem de realitzar la recerca en una altra pàgina web que no sigui la del museu en si. En aquest casos s’ha de recórrer a altres buscadors com, el ja esmentat en una entrada anterior, Google Art Project. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada